Friday, March 27, 2009

EQUIPMENT RACERI slutet av 80-talet bestämde nån på adidas att dom skulle sluta med det klassiska adidas-lövet eller Trefoilen som den egentligen heter. Det var tuffa tider för adidas, skor som Trimm-Trab, Campus och andra superklassiker gick inte att rea bort. Folk ville ha high tech. Detta resulterade i en rad intressanta projekt som till exempel adidas Tubular och adidas Torsion. Tubular 2 och Tubular 4 hette modellerna, numret anger antalet luftkamrar i sulan. T2 hade en mellansula framtill så den såg lite mer normal ut än T4 som inte hade någon alls i alla fall ingen mellansula i klassisk bemärkelse, en mellansula kunde vara tillverkad i två sortsers material, i alla fal fram tills detta project kom ut, dessa två material var: Ethylen Vinylen Acetat (EVA) och Polyurethan (PU). T4 hade bara en slags superlätt plastgrej som höll, T2 finns för övrigt på bild i U-Doxboken Sneakers The Complete Collectors´Guide. Projektet lades ned direkt då det tydligen var det dyraste adi någonsin gjort, vet inte om ni kommer ihåg dom men Tubular 4 var extremt dyr, kommer inte ihåg priset just nu...dåligt av mig det var ju bara typ 20 år sen, och det var skor som inte hade någon mellansula, man pumpade in luft i yttersulan som såg ut som ett cykeldäck, pumpen var inbyggd i skon och sjukt high tech. Torsion är namnet på en från början gul lite stav som byggdes in i mellansulan och uppfanns för att gör skon mer vridstyv och samtidigt bibehålla smidigheten. ZX 7000, 8000, 9000 och alla andra ZX med tusen-någonting efter sig var den första serien som hade the Torsion bar inbyggd. Torsion funkade tydligen för den används fortfarande i vissa skor, till och med Rockport,som nu ägs adidas, har någon känga med adidas Torsion inbyggd.

Första serien skor från adidas som inte hade lövet, inte hade enbart adidas-loggan var en serie toppmodeller som kallades för adidas Equipment. adias samlade ett n eller två från varje större sportaffär och utbildade dom extra noggrant om just adidas Equipment. Det kallades för adidas Equipment Support System, eller ESS som dom förkortade det till. Yours truly var ett sådant ESS back in the day för övrigt. Alla Euipment -produkter, det kunde vara runners, basketskor eller funktionskläder, hade en såk gemensamt. de var de bästa adidas hade att erbjuda i sitt segment och alla hade gröna ränder. "You got to earn your stripes" som adi en gång sa.
Senare blev hela Equipment nedlagt men loggan finns kvar än idag, dock i alla möjligas färger. Typ allt som inte är adidas Originals är adidas Performance.

Den skon ni ser ovan är var helt galen när den kom ut första gången och det är den fortfarande, på ett bra sett. Det som en gång var en superlätt-top-of-the-line-racer hamnar lite i gränslandet mellan Performance och Originals. Så nu när dom återlanseras hamnar dom hos adidas Originals och den "nya", fula, loggan är bortplockad. Kallas numer för Torsion Racer OG och kostar 899 kronor hos SNS nu.

Årets skönaste sommarsko kanske?

Pics hittar du här.

No comments: