Thursday, January 15, 2009

WE GO BACK -WAY BACK


1987. Air Max kostade 745 kronor och Air Pegasus kostade 475 kronor. Dom enda två skorna jag ville ha i hela butiken. Ett par Nike Air skulle jag bara ha. Air Pegasus var ju billigare och det var inte mina pengar, morsan betalade, så det blev ett par grå Air Pegasus med silverfärgad Swoosh. Var ganska, ganska så het i skolan dagen efter.

Air Pegasus är för övrigt nog Sveriges mest sålda löparsko, dom var i alla fall det förr i tiden. Kommer ihåg nån gång i början av nittio-talet när dom hade passerat 1 miljon sålda par-i Sverige!!!, fuckin' insane.

Dom enda Nike-skorna som aldrig tagits ur produktion sedan dom lanserats är tydligen Cortez (1972) och Air Force 1 (1982),
Air Pegasus kan inte ha varit borta så länge från produktion känns det som, dom har ju gjorts i en och annan version sedan starten 1983.

Ovan ser ni retroversionen på efterlängtade Air Pegasus årgång 1989.
Det är tjugo år sen, that's way back.
Idag ringde Mange från Nike mig, Mange och jag go back-way back.
För tjugo år sedan (om typ tre veckor) började jag jobba på skoavdelningen på Fliesbergs Sport och Fritid i Bro. Bara Nike-avdelningen där var större än de flesta sportaffärerna på den tiden.
Magnus Frykfeldt och Anders Darin var mina Nike-reps. Jag lärde mig ett och annat om Nike av dom. Anders har slutat på Nike men Mange är som sagt kvar. När SNS öppnade för snart tio år sedan så var vi helt säkra på att inte få köpa in Nike från Nike, det krävdes pengar på banken och en stor volym samt att det inte behövdes några fler Nike-konton. Min sulbroder Erik, som typ doktorerade i Nike när han gjorde sitt specialarbete i skolan och undertecknad, som också kunde lite om Nike träffade Mange och i och med att det var vi två som skulle öppna butik så det var inga som helst problem att få köpa in Nike för oss. Mange hade egentligen inte plats för fler kunder, tror han hade typ Stadium eller Intersport som kunder (hela kedjan alltså) Men han var den enda på Nike Sweden som kunde prata sneakers på vår nivå så han hade en hel kedja plus SNS. Nikes kundtjänst skickar fortfarande kunder med kluriga frågor till oss. Nuförtiden finns det en hel organisation på Nike som enbart jobbar mot independentbutiker men det är fortfarande bara en som talar vårt språk, Henke heter han (och så SB-Jocke då som styr o ställer med alla trista frågor som vi kommer med). Mange har typ hela Intersport (eller om det är Stadium, glömmer alltid bort) som kunder idag, every now and then hör han av sig och i dag var en sån dag. Han ville kolla om det fanns några biljetter kvar till Wonder-Full på Berns. Det finns det sa jag

Hur många personer i ens liv har man haft kontakten med i tjugo år? iInte så himla många.
Hur många skor har man längtat efter i tjugo år? Inte så himla många.

Skorna på bilden landar hos SNS den 20 januari. US size 9,5 till mig tack.

6 comments:

Per Melin said...

1987. Vilka skola var det, Ekhammar? UBG?

dimensionsix said...

Ekhammar

Per Melin said...

Ekhammar var '84 till '86 för mig, om jag räknar rätt.

Det enda jag minns med säkerhet var min bästa lärare någonsin; Björn Bergfält, a.k.a Magnum (någon tyckte han påminde om Tom Selleck, fast med rött hår).

Jag tror jag köpte mitt första och enda par fotbollsdojor på Fliesbergs.

dimensionsix said...

85-87 för mig. hade inte Björn Bergfält men jag kommer ihåg honom. hade även jag en grymt bra lärare, Lill Thelin. jag gick i samma klass som Nicklas Blank som jag tror bodde på din gata, misstänker att din bror hängde en hel del/jobbade på Statoil när jag jobbade extra där, ett tag jobbade jag heltid på Fliesbergs plus att jag jobbade på Statoil på kvällarna, working class du vet.

Per Melin said...

Oj, tung reminiscing här.

Nicklas Blank bodde inte på min gata (fel ände av Brunna), men våra farsor jobbade ihop. Har inte snackat med honom på säkert 25 år.

Och Lasse Melin är inte min bror, men dock min kusin. Han jobbade på Statoil i Bro. Har inte snackat med honom på tio år.

Det är helt sjukt att du kan minnas de här sakerna.

(När jag var på SNS någon gång första året efter att ni öppnat dörrarna stoppade du faktiskt mig och frågade om jag inte var från Kungsängen.)

dimensionsix said...

Rain Man var ett av mina smeknamn tidigare hehe